top of page

ZWANGERSCHAPSPILATES

Pilates tijdens en na de zwangerschap

De voordelen van Pilates tijdens een normale gezonde zwangerschap:

 • Versterking van spieren. Door het toenemende gewicht en de grootte van je kindje gaat je lichaam het zwaarder krijgen. Daarom is het behoud van spierkracht erg belangrijk. Er is daarom extra aandacht nodig voor de bodembekkenspieren, buikspieren en rugspieren. Ook je been- en armspieren verdienen extra aandacht zodat niet alleen je rug die extra kilo’s opvangt maar ook je armspieren en dus je armen sterk genoeg zijn voor na de bevalling om de baby (Maxicosi) te dragen.

 • Verbeterde bloedsomloop en ademhaling. Pilates werkt met een ribbenkast ademhaling. Dit verbetert de ademhalingscapaciteit dat nodig is voor een verbeterde bloedsomloop omdat je meer bloed in het lichaam hebt tijdens de zwangerschap. Je diafragma (ademhalingsspier) verplaatst door de baby in de buik omhoog, waardoor je kortademig kunt zijn.

 • Verbeterde houding, balans en lichaamsbewustzijn. De veranderende vorm van het lichaam en de groeiende omvang kunnen het fysieke evenwicht van een vrouw verstoren. De toenemende S-curve lumbaal (onderrug) en thoracaal (bovenrug) kunnen leiden tot klachten. Pilates heeft een corrigerende werking op deze rondingen en klachten waardoor het dragen van het extra gewicht lichter wordt en de vrouw meer rechtop blijft staan.

 • Je hormoonhuishouding verandert waardoor gewrichtsbanden zwakker worden, vooral rond het bekken. Door het trainen van stabilisatie spieren ga je minder last krijgen van deze hormonale invloeden.

 • Mentale en fysieke training voor de bevalling. Via Pilates maak je verbinding tussen het lichaam en de geest. Het unieke aan de Pilates methode is dat in elke les en elke oefening de 6 Pilates principes worden toegepast; Concentratie, Centrering, Controle, Ademhaling, Precisie en Flow. Deze principes geven je kracht, veerkracht, zelfvertrouwen en focus. 

POSTNATAAL (na de bevalling):

Voordelen van Pilates voor herstel na een natuurlijke bevalling en na een keizersnede (start 6 weken na bevalling):

 • Lichaamsherstel op een verantwoorde manier. Pilates is zeer geschikt om de spieren die door de zwangerschap verzwakt zijn weer op te bouwen.

 • De aandacht gaat in eerste instantie uit naar de versterking van de diepliggende buikspieren (Transversus), de bekkenbodemspieren en de diepe rugspieren.

 • Stabilisatie van het bekken- en lumbale gebied (onderrug), die tijdens de zwangerschap is veranderd.

 • Heropbouw van het lichaamsbewustzijn. Vaak is het gevoel voor het eigen lichaam na de geboorte van een kind sterk veranderd. Spieren die voor de zwangerschap makkelijk te controleren waren, lijken wel verdwenen te zijn. Het vraagt enige aandacht en geduld om weer de nodige controle en het bewustzijn van deze spieren terug te krijgen.

 • Het verbetert het bewegingsbereik en de verlenging van de wervelkolom.

 • Je ontwikkelt weer meer kracht en uithoudingsvermogen voor het optillen en dragen van de baby en het zorgt dat je fit en vitaal in je lijf komt te zitten.

bottom of page